De bijeenkomsten zijn verplaatst naar KOMDRUIT.nl
De bijeenkomsten zijn verplaatst naar KOMDRUIT.nl
Wat heeft DNA onderzoek te maken met het redden van bedreigde diersoorten? Evolutionair geneticus Mirte Bosse neemt ons mee op reis door het DNA van olifanten, dwergzwijntjes en rode panda's. Hun DNA laat zich lezen als een geschiedenisboek waarin we belangrijke gebeurtenissen van deze soorten terug kunnen lezen, zoals bijna uitsterving tijdens de laatste ijstijd, aanpassing aan het leven op een eiland, maar ook de invloed van de mens op hun huidige leefgebied. In haar samenwerking met dierentuinen gebruikt zij deze kennis bovendien om betere keuzes te maken in het fokprogramma van bijvoorbeeld de Aziatische olifant - matchmaking met gebruik van DNA!
Zij zal dit toelichten op 1 februari vanaf 14.00 uur in de kantine van Scouting Nieuwkoop aan de Ladderhaak 4 in Nieuwkoop.
De bijeenkomst is bedoeld voor alle inwoners van de dertien kernen van de gemeente Nieuwkoop.
Als u wilt komen, moet u zich aanmelden door te mailen naar
Een speciale uitnodiging geldt voor wie moeilijk de deur uitkomt. Wilt u komen maar heeft u vervoer binnen de gemeente Nieuwkoop nodig, dan kan Frits daarvoor zorgen.
Een gevleugelde uitdrukking in Romeo en Julia William Shakespeare is “What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet”. (Ook al zou een roos anders heten, dan nog zou het nog steeds een mooie heerlijk geurende bloem zij, dus wat zegt een naam nu helemaal?)
Willem van Bloemen lichtte dit toe in de kantine van Scouting Nieuwkoop aan de Ladderhaak 4 in Nieuwkoop.
Professor Jan Hoeijmakers is een Nederlandse moleculair bioloog, biochemicus en moleculair geneticus. Hij is bekend om zijn opheldering van de DNA-herstelmechanismen en de gevolgen van defecten in het herstelmechanisme op de genetische stabiliteit bij ouderdom, kanker en verschillende erfelijke aandoeningen. Hij vertelde over zijn onderzoek.
Na jaren te hebben gewerkt op het gebied van innovatie voor grote ondernemingen zoals LEGO, HP, Unilever en BMW, heeft Tim Selders een jaar geleden het roer stevig omgegooid.
De behoefte om iets te gaan doen met meer impact en relevantie, in combinatie met zijn sterke binding met het veenweidegebied, deed hem besluiten de helft van zijn tijd onbezoldigd te gaan besteden aan innovatie in de landbouw. Gedreven maar naïef ging hij op weg naar een eigen lokale innovatieboerderij, met de naam labland. Inmiddels is hij nog maar halverwege, maar deelt graag met u zijn kleine succesjes, rare misstappen en schurende uitdagingen tot nu toe. Met zijn plannen voor labland kwam hij terecht bij de opinieleider op dit vlak: het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld. Daar bleek een sterke behoefte te bestaan aan een nieuwe leider, voor 2,5 dag per week. Dat puzzeltje werd snel gelegd: sinds januari jongstleden leidt Tim het VIC als directeur, en werkt nu dus voltijds aan innovatie in de landbouw in het veen. Net als labland houdt het VIC zich bezig met innovatie in het veengebied, maar dan op grotere schaal, met serieuzere budgetten en met landelijke overheden. Tim -inmiddels wat minder naïef maar net zo gedreven- nam u mee naar wat het VIC doet aan de grote uitdagingen in het veengebied…
Op donderdag 5 oktober deden wij een stapje terug naar het begin van onze jaartelling. Hoe ging het er toen aan toe op de scholen? Hoe leerden kinderen lezen, schrijven, rekenen en declameren? U hoort daar die middag alles over. En…wij gingen met zijn allen ook zelf oefenen.
Magistra Maia, Margriet Ruiter, kwam in vol Romeins ornaat om u een en andere bij te brengen. Ook dat “ornaat” kreeg even de aandacht. Het werd een interessante en speelse middag.
Prof. dr. Paul van der Velde is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Hij studeerde Talen en Culturen van India in Utrecht en Leiden. Hij verbleef lange perioden in vele landen in Azië.
In deze presentatie stond het boeddhisme centraal. Wat weten we nu eigenlijk in het Westen van het boeddhisme en waarom is het zo populair tegenwoordig? De Boeddha beelden staan in de tuincentra en op meubelboulevards. De Boeddha lijkt de tuinkabouter te hebben vervangen. We zien hem maar al te vaak naast de vijver. Maar wat betekent dit alles nu en wat voor beeld hebben we nu eigenlijk van het boeddhisme? klopt het echt wel dat alle boeddhisten mediteren of behoeft dat beeld bijstelling? Daar werd uitvoerig over gesproken.